Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Джейн Джейкъбс - Асоциация на архитектите в България

Книгата на Джейн Джейкъбс на български език

Класическата книга на Джейн Джейкъбс, която промени светогледа за градоустройството, ще бъде издадена на български език. ААБ в сътрудничество с издателство “Стефан Добрев”, работиха по издаването на емблематичната книга за градоустройство.

„Смъртта и животът на големите американски градове“ си остава и до днес една от най-влиятелните книги в историята на американското градско планиране. Влиянието й се простира и в Европа, където много европейски градове като Москва, Виена, Любляна заимстват от идеите на Джейн. Един от най-влиятелните експерти в Европа - Ян Гейл казва, че самият той е последовател и практик на Джейкъбс. Книгата въвежда важни термини като „социален капитал“, „смесване на първични функции“ и „очи на улицата“. Тези термини са възприети от урбанисти, социолози и експерти в областта на градоустройството.

„Смъртта и животът на големите американски градове“ ще бъде представена официално на форума "Разговори за града - Трансформацията, организиран от ААБ и направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община. Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Джейн Джейкъбс

Джейн Джейкъбс ( 04.05.1916 – 25.04.2006 ) е журналист, автор и активист от американо-канадски произход. Джейкъбс е известна със своите изследвания в областта на урбанизма, социологията и икономиката. Известният й труд „Смъртта и животът на големите американски градове“ засяга темата за липсата на адекватност между нуждите на обитателите на големите градове и тяхната структура. В книгата за първи път са въведени термините „очи на улицата“ и „социален капитал“.

Авторката е известна с активната си социална позиция. Участва в редица крупни социални активности, целящи да предпазят градската среда от необмислени инфраструктурни проекти. Също така, тя е твърдо против доминирането на мъжете в градоустройственото планиране.

Джейн Джейкъбс няма необходимото академично образование и поради активната си социална позиция в дадената тема често е критикувана от водещи фигури в областта на урбанизма.

Интервю на Ян Гейл за сайта /citilab.com/

Идеите на Джейн Джейкъбс са широко използвани в старите части на града, където те се прилагат да разчистят автомобилите. Много е направено в тази област, но там където има нужда да се приложат тези идеи. В Копенхаген, например, и много други градове по света идеята е да видим как да направим града добър за хората с новото строителство. Понякога се шегувам, че ако трябваше да направим книга за великите нови градове на 21 век, това ще бъде най-тънката книга, която сте виждали.