Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm130264/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Проучване на ААБ - Асоциация на архитектите в България

Проучване на ААБ

Сдружение “Асоциация на архитектите в България“ със съдействието на агенция за маркетингови изследвания и консултации BluePo!nt проведе изследване на тема :

„Нагласи и мотивация на архитектите за професионалната реализация и бъдещето на професията“.

Това е първото в България официално социологическо проучване за архитектурната професия, професионалната реализация на архитектите и тяхната мотивация да работят тази така предизвикателна професия.

Ако попитате близките си приятели какво работи архитектът, сигурно ще получите отговора „Какво мечтае да работи архитектът“. Малко хора извън професионалната общност си дават сметка за огромната отговорност и предизвикателство да съумееш да съчетаеш творчеството с функционалност, практичността с естетика, интересите на ползвателите с тези на инвеститорите.

Архитектът не е само творец, а човек, който трябва да нагласи парчетата от пъзела и да съобрази интересите, нуждите и желанията на всички, да съгласува това с многобройни инстанции и да остане вдъхновеният творец.

Фокус на изследването са три основни въпроса :

> Какво е отношението на архитектите към професионалната им реализация?

> Кои са основните фактори, влияещи върху мотивацията и ангажираността на архитектите?

> Какви са очакванията към средата, в която биха се реализирали успешно?

Включете се в нашето онлайн проучване :

Нека да отворим нова страница за архитектите в България, където смело да заявим своята роля, принципи и нужди. Първият етап на нашето изследване е проведено чрез лични интервюта. Сега отваряме възможността и към други колеги, които не са имали възможността да отделят време да отговорят на нашите въпроси. Допълнително попълнените форми на изследването ще бъдат включени във втория етап на представянето на резултатите, в случай че се появят нови интересни факти.
Анкета на ААБАнкета на ААБ

Изводи от проведеното изследване :

Особеностите на екипа

Той трябва да е сформиран от професионалисти, които си помагат, насърчават се взаимно и има уважение и доверие.

Възможност за развитие

Може да бъде определена като едно от „болните места“ на архитектите в сектора. Тук включваме възможността архитектът да научава нови неща, да има възможност да се докаже, както и да има свобода да изразява идеите си в проектите.

Работната атмосфера

Трябва да е модерна и спокойна, както и да предлага възможност за работа с нови и модерни технологии.

Естеството на проектите

Работата по интересни проекти или типове проекти, от които се интересува конкретния архитект също е фактор, който оказва значително влияние върху ангажираността му към компанията.